Pages

tirsdag 1. november 2011

Halloween?

Halloween har sneket seg inn her i Frankrike også, men har ikke fått god nok grobunn til å slå ut den allerede eksisterende tradisjonen som er sterk og veldig viktig for mange.  Men 1. november er helligdag her, så en anledning for litt kostymer og "trick or treat"  kvelden før er det definitivt.
For katolikker er 2. november  dagen for å minnes de avdøde  og alle bruker allehelgens-fridagen til å stelle og pynte gravstedene.  Alle kirkegårdene her har i løpet av helgen blitt fullstendig dekket av en overflod av blomster, og spesielt krysantemum.


Siden krysantemum blomstrer på denne tiden har den blitt ideell å bruke til denne tradisjonen. Men det har også gjort at blomsten automatisk assosieres med død og begravelse. Selv ordet "krysantemum" har blitt synonym med død. Jeg synes det er litt synd.

 Gi for all del ikke en krysantemum som vertinnegave i Frankrike; MEGET upassende! 
En gang fikk jeg en i gave, men av en japansk venninne; mannen min var sjokkert, helt til jeg forklarte ham at krysantemum betydde noe helt annet for henne: keiserens blomst; en ære å forære!


  Mange synes jeg er underlig som pynter hjemmet mitt med denne blomsten.
Jeg synes bare det er en vakker blomst med uendelige fargevariasjoner som fortjener å bli beundret. Noen ser også rart på meg når jeg sier at kirkegårdene er fantastisk vakre i sin blomsterprakt akkurat nå. Det gjør ingenting; jeg synes det er fint å hedre sine kjære med skjønnhet.

Og akkurat dette eksemplaret av arten har faktisk gjort at jeg tror jeg begynner å like lindegrønt, trodde ikke det skulle være mulig!

Og velkommen til Anne!

8 kommentarer:

 1. Tenk at den nydelige blomsten er så "uglesett", hihi. Omtrent som man så på nelliker her i "gamle"dager, mye merkelige tradisjoner i det store utland. Men jeg må le av deg, du er akkurat som meg: såååå norsk, hoho - vi bruker det vi synes er vakkert, og sier at det vakre er pent :O)
  Bodde i sørsverige ti år av mitt unge liv, der var svenkene svært så "puritanske" og forsiktige. Så kom jeg: "den rara o småtokiga norskan" hihihi - du kan tro det var mange svenker som gikk rundt å lo og fikk en mye mer avslappet hverdag etterhvert.

  Jeg elsker dine sukkertøyfarger - det lindegrønne kaffèbordet og stolene, skulle gjerne ha eid de der!!! Nydelig med sin krysantemum på :)
  Det er så himla mye lekkert i Frankrike, alt av interriør, bebyggelse og blomster og natur - blir bare målløs! Heldige du som kan være der hver dag, klimaet er sikkert også supert for alle forkludra ledd.
  Ja du må komme til Tromsø, håper på å få treffe deg da såklart :O)
  Ha en fin dag!
  Klem, Anne:)

  SvarSlett
 2. Tenk at vakre krysantemum har en sånn "status" i Frankrike. Det bli vel nesten som nelliker her hjemme, skjønt det er jo i ferd med å endres. Nydelig blomst og jeg pynter så gjerne med den nå om høsten:-)

  Ønsker deg en fortsatt fin uke :-)
  Klem, Nostalgia

  SvarSlett
 3. Anne, sukkertøyfargene er ikke meg, det er mannen min! Og han elsker lindegrønt, spesielt sammen med mandarin, og han drar gjerne på handleturer uten meg...

  Mye lekkert i Frankrike, ja og nei, det kommer an på hvor! Her i syd er ikke folk generelt så opptatt av interiør, de lever så mye ute!

  Og de med forkludra ledd bør i alle fall IKKE søke seg til Provence, nordavinden,(mistral) her er forferdelig, og husene er bygd for å holde seg kjølige! Deilig om sommeren, et helvete om vinteren. Men ja, det ER mildt her nesten hele året, jeg plages IKKE av varmen, tørken derimot...
  Klimamessig foretrekker jeg foten av Pyrénéene, der jeg har huset mitt; en drøm for de som er sååå norske!

  MEN; som jeg ofte har sagt til gamle venner: ikke glem at du må stå opp og gå på jobb selv når du bor i Bandol..... og hvor du enn reiser er det deg selv du ser i speilet om morgenen!

  Klem til dere begge to!

  SvarSlett
 4. Hei igjen. Krystantemum er en av favorittblomstene mine. Godt jeg ikke er fransk. ;)
  Jeg tenkte litt på soverommet ditt med de fantastiske frynsene på sengeteppet.
  Du kan jo vurdere å sette inn en smal bokhylle ved siden av sengen din. Så et bilde ifra en herskapsbolig hvor de hadde det. Det var veldig stilig. (Selv om jeg liker den løsningen du har nå også.
  Håper dere snart får flytte til huset ditt.
  (Hvorfor bor dere i Bandol når du mistrives så fælt?)

  SvarSlett
 5. Hei :)
  Takk for hyggelige ord fra deg!
  Om du trykker på CASA i blogginnlegget mitt kommer du til nettbutikken.
  Kan tenkes de sender utenlands også :)
  Ha en fin kveld.
  Klem

  SvarSlett
 6. Bokhyller er en god idé, må se hvordan det blir å komme til for å re opp, skal definitivt vurdere det!

  Åh, vi bor i Bandol av profesjonelle grunner, og i en obligatorisk funksjonsleilighet som er helt huttetu! Mannen min har søkt om å forflyttes ned dit, men intet nytt foreløpig. Jeg kommer til å bli arbeidsledig når vi flytter, har jo valgt meg et yrke som ikke eksisterer utenfor Provence. Men det ofrer jeg uten å blunke, finner noe annet å gjøre!

  Å, Mamsen, dumme meg tenkte ikke så langt at du selvfølgelig hadde lagt det som link! Takk!

  God kveld og klem til dere begge!

  SvarSlett
 7. Har vært på begge nett-Casa; tror ikke det er samme bedrift ... sukk

  http://www.casashops.com/fr/home.html

  SvarSlett
 8. Hei, hei! Jeg kom over den koselige bloggen din via Handmade by Anne og har lagt meg til som følger. Koselig å følge med noen som bor på "sydlige breddegrader".
  Jeg skal se nærmere på bloggen din imorgen -gleder meg til det!!

  SvarSlett